ΩMinden ami lóΩ paci4ever

http://darky.kepeslap.com/images/11375/horse_dog_thumb.gif

Oldal

Lovak

Extra

Vk         Rk

Kutyák

 

A chat-et nem megfelelő használat miatt letiltottam!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Sportlovak hivatalos „ doppingolása” : a verseny előtti takarmányozás

Sportlovak hivatalos „ doppingolása” : a verseny előtti takarmányozás

írta és szerkesztette Reischl Sámuel


     Mikor és mit etessek a lovammal munka előtt ?

Sokan teszik fel ezt a kérdést. Egyértelmű válasz nincsen erre, sokfajta megoldás létezik, de egyik sem igazán optimális, illetve kisebb – nagyobb veszélyeket hordoznak magukban.

     Arról szeretnénk beszámolni, hogy a takarmányozási gyakorlat miként befolyásolja az energiaforgalmat és ajánlásokat tenni a lehetőségekre. Az egyik alapvető lehetőség, hogy nem változtatunk semmin, mert a verseny előtt nem jó az esetleges emésztőrendszeri megterhelődés. Az tény, hogy semmilyen jelentős változtatást nem szabad eszközölni, de ha mégis, akkor ne tartson túl sokáig.  A célunk az, hogy maximalizáljuk a ló tartalékait ami mellett biztosított a kiegyensúlyozott táplálóanyag felhasználás .

     Két kiemelten fontos periódus van a takarmányozásban jelen esetben :
1. A versenyt megelőző három nap
2. Ezen belül a verseny előtti 6-8 óra.

     Nagyon fontos, hogy a versenyt megelőző pár napban milyen megterhelő munkát végeztetünk a lóval. Sok múlik  a ló szénhidrát tartalékain illetve a májban és izmokban raktározott glikogén mennyiségén.  Távlovaknál főleg a zsírok lebontásából jut a szervezet energiához, ez óriási különbség  a galopp illetve ügető lovak energia felhasználásához képest.

     Általában rövidtávon versenyző lovakat nem veszélyezteti a szénhidrátellátás kimerülése, bár az alacsony glikogén szint csökkenti a sprintelő teljesítményt.
     Lehet megoldás, hogy csak az edzés mértékét csökkentjük az utolsó két – három napban, a takarmányozáson nem változtatunk, ezáltal engedjük a szervezet raktárainak feltöltődését és a versenyen top kondícióban indulhatnak. Viszonylag kevés kutatás készült a lovak munka előtti takarmányozásának hatásairól, de azért vannak már megbízható eredmények.
     Jelentősen függ a végzett munka teljesítményétől és intenzitásától, hogy milyen táplálóanyagot használ fel a szervezet.

      Nagyon gyors ( galopp ) munka esetén az izmokban tárolt glikogént használja fel .
      Kisebb intenzitású megterhelésnél szénhidrátokat és zsírokat egyaránt lebontja.  Ez előnyére válik a szervezetnek, mert így a szénhidrátkészletek később ürülnek ki.  A glükóznak mind az elérhetőségét, mind a hasznosulását  az inzulinhormon koncentrációja határozza meg a vérben. Ez az ami miatt fokozott fontosságú az etetés időpontja.
      Amikor a lovak abrakot kapnak, a növényi rostokat lebontja a szervezet glükózzá és felszívódik a vékonybélben. A glükóz koncentráció a vérben az etetés után két órával emelkedik meg. Ennyi ideig tart, amíg eljut a takarmány a vékonybélig – lebomlik és felszívódik.
     Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, ha túl magas a glükóz koncentráció a vérben, akkor az inzulin hatására csökken, vagy ellenkező esetben nő. Ha az abrakot a ló munka előtt 2-4 órával fogyasztja, akkor még magas a glükóz koncentráció. Azonban 5-6 óra elteltével az alapszinthez közelít a glükóz és az inzulin szint is. A vér magas glükóz tartalma a munkával hirtelen csökken, azonban ez csak átmeneti, a rendkívül nehéz izommunka  miatt egy rövid ideig a szervezet nem képes kielégíteni az igényeket. Ez gyakorlatilag nincsen hatással a teljesítményre.
     Egy közelmúltban készült tanulmányban két csoportot hasonlítottak össze. Mindkét csoportot egy napig éheztették, majd egy órával edzés előtt az egyes csoport lovai szőlőcukrot kaptak. ( A glükóz mennyisége megfelelt 2 kg zabnak.) Mindezek után egy órás munka következett futószalagon. Az 1  csoport lovai kétszer annyi glükózt mozgósítottak, mint az éheztetettek. Ők csak zsírt tudtak mobilizálni.
    Ha lovunkkal hosszantartó munkát akarunk végeztetni, akkor főleg szénát kell vele etetni, mert az abrakban lévő könnyen lebomló szénhidrátok gyorsan elfogynak. A széna rostjából viszont folyamatosan áll rendelkezésre lebontott glükóz.

    Akkor az abraketetés munka előtt jó vagy sem ?
    Az attól függ !

    Amikor egy ló délután indul a versenyen, akkor reggel természetesen kap abrakot, azonban 5-6 óra eltelte után nem lesz hatással a ló energia forgalmára. Távlovaknak viszont semmiképp ne adjunk verseny előtt 4 órával vagy kevesebbel abrakot, mert ott a zsír mobilizáció  fontos. Arról  kevesebbet tudunk, hogy milyen hatással van a verseny előtt egy órával, még előbb etetett abrak. Távlovakat szokták a versenyek pihenőszüneteiben is etetni, de akkor csak 30 – 45 perc telik el az újabb startig. Ennyi idő alatt nem emelkedik a glükóz szint, tehát mindenképpen szénát kell etetni. Lehetőleg  jó minőségű lucernát, abból folyamatos lesz az energia utánpótlás.
   
     A lovak igen nagy mennyiségű nyálat termelnek rágás közben. Ezt a takarmánnyal együtt lenyelik. A gyomorba érkező táplálóanyagok serkentik a bélnedvek termelődését. Mindezen nedvek termelődése a homeosztázis miatt csökkent vérplazma mennyiséget eredményez. Ez azt jelenti, hogy 3 kg-nál több széna  akár 15 % - kal is csökkentheti a vérplazma mennyiségét. Ez mindenképpen negatívan befolyásolja a teljesítményt. Mivel ennyivel kevesebb vér áll rendelkezésre oxigén szállításra, így ez túlterheli a szívet. Az is komoly probléma, hogy az emésztőtraktus rengeteg vért von el az izmoktól.
     Minden egyes kg száraz szénára 2,5 – 3,5 liter vizet iszik a ló. Ezt nagyon fontos biztosítani, mert így előbb visszaáll a szervezet egyensúlya. Az izzadsággal elvesztett folyadék és elektrolitok pótlását is segíti. Nem szabad megfeledkeznünk azonban róla, hogy ez csak távlovakra vonatkozik, versenylovakra semmiképpen. 2 – 3 kg széna elfogyasztása vízzel együtt 12 kg is lehet. Emiatt sokan teljesen megvonják a szénát a verseny előtt. Az emésztési problémák elkerülésére egy többnapos versenyen a széna adag ne essen semmiképp a testtömeg 1 % - a alá. A lovakat semmiképp ne éheztessük hat óránál tovább verseny előtt.

 VERSENYLOVAK : ha a testtömeg 1 % - ára csökkentjük a széna bevitelt a verseny előtt 3 nappal, akkor azzal tudjuk csökkenteni a testsúlyt anélkül, hogy emésztőszervi problémák merülnének fel. 0,5 – 1 kg abrakot adjunk, de semmiképp sem 4 óránál közelebb a versenykezdethez.

 TÁVLOVAK : a szálastakarmány bevitel magas legyen. Négy órával indulás előtt semmiképp ne adjunk 3 kg-nál több szénát. 4 - 6 órával a verseny előtt etessünk abrakot. A verseny előtti éjszakára kell a ló készleteit csúcsra hozni. Jó minőségű lucerna szénát etessünk a pihenők alatt, 1 kg-ot alkalmanként. Sok csúcson lévő versenyző szárított répaszeletet illetve rizsalapú takarmányt etet a szünetekben. A lovak nagy része a szünetekben nem hajlandó enni, de ivós abrakot – répával és almával dúsítva – biztosan megeszik.

 


      Javaslataink nagyon sok helyen bevált gyakorlatot említenek, érdemes elgondolkodni rajta, hogy meg kell – e „tömni” lovunkat verseny előtt. Ha másért nem, akkor a hiányzó vér mennyiségén gondolkozzunk el, amit már 3 kg takarmány is  okoz.  Ha verseny előtt magas szárazanyag tartalmú  takarmányt etetünk, akkor hiába kielégített minden igénye lovunknak, ha nincsen elegendő vér, ami a felhasználás helyszínére szállítaná azokat.  

      Reischl Sámuel

 www.lovasok.hu

     

Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról